למרות שכל תבנית וורדפרס בנויה קצת אחרת וקרוב לוודאי שבסוף תהליך של בניית אתר וורדפרס עסקי עבור לקוח אסיים עם (לרוב) הרבה יותר קבצים מהמבנה הבסיסי שאציג כאן אני רוצה במדריך זה לעבור אתכם על מבנה הקבצים הבסיסי שיש בתבנית וורדפרס תקינה ומה תפקידו של כל קובץ בתבנית שלכם. אנסה ליצור תצוגה פשוטה וויזואלית ככל האפשר אך אם נשארתם עם שאלה אתם מוזמנים להשאיר אותה כתגובה למאמר זה.

Index.php
הקובץ index.php הוא ברוב המקרים דף הבית של אתר וורדפרס. מערכת וורדפרס תפעיל באופן אוטומטי את הקובץ index.php למעט במקרים בו הגדרתם דף שיצרתם כדף הבית של האתר שלכם או אם קיים בתבנית שלכם קובץ אשר נקרא home.php. * קובץ הכרחי לעבודה תקינה של תבנית וורדפרס

Style.css
הקובץ style.css אחראי על המידע אשר מוצג לצד שם התבנית כאשר אתם מאפשרים ומתקינים אותה בוורדפרס! כמו כן כל המידע העיצובי שקובע איך האתר שלכם יראה נמצא בקובץ style.css. קובץ זה נטען באופן אוטומטי ומערכת וורדפרס תתריע כי התבנית שבורה אם קובץ זה חסר. * קובץ הכרחי לעבודה תקינה של תבנית וורדפרס

Rtl.css
הקובץ Rtl.css קובץ זה שרבים לא מכירים ויכול לעשות את החיים קלים יותר להרבה מתרגמי תבניות יכול בעזרת סקריפט קצר בקובץ Functions.php לטעון הגדרות עיצוב רק עבור אתרי וורדפרס אשר מוצגים מצד ימין לשמאל כלומר בעברית או בערבית. אם יש לכם אתר בעברית ואין לכם את הקובץ Rtl.css וורדפרס תחפש את הקובץ Style.css באופן אוטומטי.

Header.php
הקובץ header.php מכיל לרוב את כל תגי המטא, תג כותרת דינמי, תיאור למנועי חיפוש וגם את הפקודה wp_head() אליה מחברים תוספים וסקריפטים הגדרות שצריכות להופיע בראש המסמך אשר בונה את הדף שלכם כמו קבצי JavaScript או קבצי CSS. תבניות מסוימות כוללות בראש המסמך כלומר בקובץ header.php גם חלקים מהדף כמו תפריט עליון או לוגו האתר.

Sidebar.php
הקובץ sidebar.php הוא בדומה לקובץ header.php חלק אשר נטען אל דפים באתר שלכם והוא מהווה כברירת המחדל תפריט הצד של מרבית התבניות של וורדפרס וזאת למרות שאין הכרח להשתמש בקובץ זה ואפשר לטעון סרגל צד ישירות אל דפים בעזרת הפקודה המתאימה אותה ניתן ללמוד במדריך יצירת תפריטים דינמיים בוורדפרס

Footer.php
הקובץ footer.php בדומה לחלקי המסמך header.php ו-sidebar.php הוא קובץ אשר נטען אל סוגי התכנים שלכם כלומר הוא חלק ממבנה הדף ומכיל לרוב את החלק התחתון של האתר שלכם כמו גם את הפקודה wp_footer() אליה מצמדים תוספים שונים כמו תוספי סטטיסטיקה פקודות שונות וסקריפטים. במרבית המקרים יכיל קובץ זה את התפריט התחתון של האתר וחלקים כמו הקרדיט של יוצר האתר.

Page.php
הקובץ page.php הוא הקובץ אשר נקרא להציג עמודים סטטיים באתר וורדפרס שלכם. על ההבדל בין עמודים לפוסטים אפשר לקרוא במאמר מבנה וסוגי תכנים של וורדפרס. העובדה שפוסטים ועמודים משתמשים בקובץ שונה להציג מידע מאפשר לנו לעצב עמודים ופוסטים בצורה שונה מאוד וכך להבדיל בין לדוגמה בלוג פנימי באתר שלנו לדף אודות או לדף יצירת קשר.

Single.php
הקובץ single.php הוא הקובץ אשר מציג את הפוסטים שלכם והוא אולי התוכן הנפוץ ביותר בשימוש באתרים מבוססי וורדפרס. קובץ זה נועד להציג את הLOOP של וורדפרס ומציג את הפוסטים אשר מופיעים בצורה כרונולוגית ובתוכם מידע כמו הקטגוריה אליהם הפוסטים משוייכים, תאריך הפרסום, תמונת הפוסט הראשית ומידע נוסף ועוד. אם הקובץ single.php לא קיים בתבנית שלכם וורדפרס תשתמש בקובץ index.php כאלטרנטיבה הבאה בתור.

Comments.php
הקובץ comments.php הוא קובץ אשר נטען ב99% מהמקרים רק אל הקובץ single.php. הקובץ comments.php מכיל את המבנה של טופס התגובות באתר וורדפרס אשר עשה שינוי בצורה בה גולשים מתקשרים עם מנהלי אתרים ברחבי העולם! ממשק התגובות הוא יתרון ענק ומומלץ מאוד לשלבו בדפים בו אתם מאפשרים להגיב באתר שלכם. קיימים מגוון סוגי קבצי comments.php בהתאם לעיצוב והתכונות שתרצו להציג בטופס התגובה.

Category.php
הקובץ category.php הוא דף בעיצוב אשר מציג לרוב תקצירים של כל הפוסטים באותה הקטגוריה הספציפית. רבים מתייחסים לדף זה כדף עם תוכן כפול אך לדעתי זהו דף הכרחי המכיל ריכוז של פוסטים בצורה נוחה ודיי הכרחי באתר וורדפרס. אם אין לכם קובץ category.php בתבנית שלכם וורדפרס תחפש את הקובץ archive.php ואם אין גם אותו וורדפרס תחפש את הקובץ index.php.

Archive.php
הקובץ archive.php מציג (לרוב בעיצוב דומה לקטגוריה) רשימה של פוסטים אשר פורסמו בתאריך מסוים או אשר מתוייגים עם תג מסוים או נכתבו על ידי כותב מסוים וכו'. רבות דובר על Tag Cunjection באתר seo moz ויש להם חשיבות גם מבחינת ניווט באתר וורדפרס שלכם וגם מבחינת קידום אתרים וכמות העמודים שיש לכם באתר. אם אין לכם קובץ archive.php וורדפרס תחפש את index.php כדי להציג בו את המידע.

Functions.php
הקובץ functions.php הוא אולי אחד הקבצים החשובים ביותר בתבנית וורדפרס שלכם ומכיל את כל הפונקציות המיוחדות או הוראה לטעון אותם אל האתר וורדפרס שלכם כמו רישום של תפריטי צד, הגדרה של תמונות פוסט ראשיות, הגדרות מיוחדות כמו טעינה של קבצי תרגום ועוד שלל אפשרויות מתקדמות.

404.php
הקובץ 404.php קובץ זה הוא דיי ברור ומופעל כאשר גולש הגיע לדף שאיננו קיים או הגיע אל דף עם כתובת שגויה בשל קישור שגוי. רבים לא טורחים להשתמש בקובץ זה אך לדעתי חשוב מאוד להגדיר קובץ 404 ואם אפשר בעיצוב מחמיא. אם אין לכם קובץ 404 וורדפרס תחפש באופן אוטומטי את הקובץ index.php.

תיקיית Js
ג'אווה סקריפט עובדת מעולה עם וורדפרס ועושים בה שימוש נרחב גם בתוספים וגם כדי ליצור אפקטים מיוחדים כמו גלילה עם אפקט לראש הדף או שלל אפקטים אחרים ולכן בתבניות וורדפרס רבות תגלו כי יש תיקיית JS אשר מכילה סקריפטים של ג'אווה סקריפט אותם שולחים לראש הדף שלכם בעזרת הכללה או הקובץ Functions.php

תיקיית Images
הפעולה של תיקיית התמונות היא דיי ברורה והיא מכילה את כל קבצי העיצוב של התבנית שלכם ולעיתים אפילו מכילה קבצי עיצוב של התבנית שלכם במספר צבעים. נהוג להקפיד על שמה של תיקייה זאת כיוון שבוני מרבית התבניות מתייחסים אליה במסלולים מוגדרים של פקודות מערכת אשר טוענים את התמונות ביחס למיקום של הקובץ Style.css

תיקיית Lang
אם התבנית שלכם מכילה את התקייה Lang זה אומר שהיא נבנתה מתוך מחשבה על תרגום של התבנית לשפות נוספות כמו לדוגמה התבנית שמתשמשים בה רבים Twenty Ten. תיקייה זאת תכיל לרוב קובץ .pot או קבצי שפה כגון כגון .po ו-.mo וניתן לתרגם איתה את המחרוזות בתבנית ביתר קלות ומבלי לפגום בקידוד של קבצי התבנית שלכם.
קיימים כמובן עוד מגוון רחב של סוגי קבצים אפשריים ותיקיות בהן משתמשים בוני אתרי וורדפרס מיומנים אך אלו לדעתי הקבצים הנפוצים ביותר בשימוש כאשר בונים או מורידים תבנית וורדפרס. בשיעור הבא אדבר על רצף הטעינה של קבצי וורדפרס על ידי מערכת וורדפרס, מהו קובץ ברירת מחדל אותו וורדפרס מחפשת ואיזה קובץ יטען במקרה בו אין את הקובץ ברירת המחדל. אז חזרו לבקר כי בקרוב יופיע כאן כפתור למאמר הבא.
2 תגובות