מתי היום הזה יגיע? עדכון PR למדיה חברתית!!

אלגוריתם זה (עד כמה שלא רלוונטי כיום) עם הרעיון הבסיסי והמקורי שלו, פשוט עזרו לגוגל "לארגן" את כמות המידע העצומה המתגלגלת ברשת, והפך את גוגל למעצמת על שדרכה אנשים מכירים את האינטרנט – הרי, כיום, אף אחד לא באמת מכיר את האינטרנט, אנשים מכירים את גוגל…

תוכן, אינטרנט וגוגל

באמצעות אלגוריתם ה- Page Rank גוגל הפכו להיות עולם התוכן המקוונן – גולשים היו מוצאים מה שהיו מחפשים על פי שאילתות החיפוש המדויקות שלהם: גולש מסוים זקוק לשירתי הובלה? הגולש כותב בגוגל "הובלה מבאר שבע לתל אביב", הגולש היה מקליק על תוצאות החיפוש ומוצא את מה שהוא היה מחפש. ה"אינטרנט" הפך להיות עולם תוכן גדול, עולם תוכן המאורגן על פי אלגוריתם ה- PR.

תוצאות השאילתות היו מאורגנות על פי כמות הקישורים הנכנסים לעמוד תוכן כזה או אחר, מבנה התעבורה לאותו עמוד תוכן/אתר וכמות הקישורים היוצאים מאותו האתר לאתרים אחרים. עמודי אינטרנט היו מקבלים ערך מסוים (PR) וערך זה היווה מעין מדד איכות שגוגל התבססו עליו בארגון התוצאות באינדקס העצום שלהם.

אז והיום

כיום הדברים פשוט השתנו, גולשים מתעניינים לא רק במידע איכותי, אלא יותר מזה – הגולשים משתמשים באינטרנט כרשת חברתית עצומה. פייסבוק, טוויטר לינקדאין ויוטיוב – כל הרשתות החברתיות הללו הפכו להיות מוקד החיפושים של הגולש הממוצע. אנשים כבר לא מחפשים מידע באופן הישן והטוב, גולש ממוצע מגלה סרטונים מצחיקים/מעניינים, קורא כתבות, מקבל המלצות לסרטים וספרים,  ונחשף למידע רב דרך הרשתות החברתית בה הוא פעיל.

ביום ממוצע, הגולש הממוצע מקליק יותר על קישורים ברשתות החברתיות מאשר על תוצאות חיפוש בגוגל!!

הזווית החברתית הזו על האינטרנט הולכת והופכת להיות בעיה מבחינת גוגל- האינטרנט נעשה לעולם חברתי וגוגל לא מצליחים לקחת חלק במשחק החברתי הזה. כמה שזה עצוב, זה בעצם נכון, גוגל באזז לא ממש תפס (בלשון המעטה, וזה בלי לחשוב על השוואה לטוויטר), וגוגל הגיעו למצב שהם חייבים למצוא פתרון – ומהיר.

אבל מאמר זה לא עוסק בפתרון שגוגל מצאו, והם מצאו פתרון יצירתי ומתוחכם – במאמר אחר: תוצאות חיפוש מהמעגל החברתי שלך. מאמר זה עוסק במדד חדש ומעניין – PR  לרשתות חברתיות.

מדד חדש Sr !

מאחר ואין שום מדד סופי ומוכן עדיין, החלטתי לקרוא למדד הזה  Sagive rank – SR מדד הPR  של הרשתות החברתיות. ברמת העיקרון המדד אמור להציע כזה דבר: משתמש המבצע כמות גדולה של פעולות ברשת החברתית ובעל המון חברים ועוקבים – כל פוסט או קישור שיצא מהעמוד החברתי שלו – יהיה חזק יותר ויופיע גבוה יותר מאשר פוסט, קישור או תגובה של משתמש חדש יותר. כמובן שמדד זה יהיה מאוד מתמטי ומדיד.

קישורים נכנסים?

אז במדד ה- PR  אחד המשתנים המשפיעים על המדד היו לאו דווקא כמות הקישורים הנכנסים, אלא איכות הקישורים הנכנסים. יכול להיות עמוד עם PR  נמוך מאוד, למרות מספר הקישורים הגבוה, לעומת זאת, עמוד אחר יהיה בעל PR  גבוה מאוד וזאת על אף שני קישורים נכנסים, רק שכל אחד משני הקישורים הנכנסים הללו בעצמו בעל PR  גבוה מאוד…גם מדד ה- SR  שלנו יעבוד באותה הצורה, אך במקום המונח "קישורים נכנסים" נשתמש במונח "כמות חברים בעלי אוטוריטה". אם למשתמש X  יש מספר רב של חברים (דבר הקל לזיוף וספאם) אין סיבה שמדד ה SR יהיה גבוה, לעומת זאת משתמש Y  בעל כמות נמוכה יותר של חברים, אך חברים אלו מאוד פעילים ברשת החברתית והם בעצמם בעלי מספר גדול של חברים בעלי אוטוריטה, אזי מדד ה- SR  של משתמש Y יהיה גבוה יותר וכמובן – יוכל להעלות בעצמו מדדי SR  של משתמשים אחרים.

לסיכום

העולם הולך לכיוונים חברתיים, האינטרנט לא משמש אותנו אך ורק לחיפוש מידע תכליתי, אנחנו, כולנו (ובמיוחד אני…) מחוברים לרשת האינטרנט כמו אינפוזיה, האינטרנט הפך להיות מגרש המשחקים שלנו, אנחנו פחות יוצאים החוצה להגיד שלום לחבר (ובמיוחד אני…) ומעדיפים להגיד את השלום הזה דרך הפייסבוק, טוויטר או כל רשת חברתית זריזה וקלילה אחרת. גוגל כבר הבינו כי הם חייבים להציג מידע תכליתי בשילוב מידע חברתי. מדד ה- SR  או כל שם אחר שיתנו לו ברשת חברתית כזו או אחרת יעניק לנו מידע חברתי זריז ואיכותי יותר.

לדעתי, השינויים הללו ברוכים, התוצאות יהיו איכותיות יותר ולחברות קידום אתרים אורגני[.linkfx] – יהיה קצת יותר קשה ומורכב!

BRING IT ON FACEBOOK!!

  • אהבתם? שתפו!