מדי פעם בפעם אנו מקבלים מיילים מבעלי אתרים המחפשים לקדם בעצמם, וברוב המקרים הדבר הראשון שהם מגלים הוא "מילות מפתח". רובם ככולם בשלב מסוים מתחילים לאבד כיוון בנושא – כמה צפוף? כמה מילות מפתח? מה זה בכלל צפיפות? האם זה יכול לפגוע לי באתר? ועוד…
התשובה שלי ברוב המקרים היא כזו: "תלוי" (למען האמת, התשובה שלי היא "תלוי" ברוב השאלות הקשורות לתחום קידום האתרים).
מדברים על זה
במאמר זה נדבר על צפיפות מילות מפתח וגם נצטופפה יחדיו ונכלול מילות מפתח ואולי אפילו נגזים עם אזכורים של המינוח צפיפות מילות מפתח!
חושבים שזה משעשע? גם אנחנו! ובכל זאת פעם אחר פעם אני נתקל באתרים של בעלי עסקים אשר מנסחים טקסט בצורה כזאת כדי ליהנות מדירוג גבוה יותר בגוגל.
קצת היסטוריה (אבל לא מהסוג המשעמם)
כידוע, בשנת 2001 הוקם אלגוריתם ה- PR (Page Rank). אלגוריתם זה קבע איכות ומיקום עמוד על פי כמות הקישורים הנכנסים לאותו עמוד. באותה התקופה, צפיפות מילות מפתח היווה גורם משמעותי בקידום אתרים, הפעולות היו נחלקות לשני סוגים:
במילות מפתח תחרותיות / תחרותיות מאוד הכל היה עניין של כמות הקישורים הנכנסים לאותו עמוד (וכמובן – כמות הקישורים היוצאים מאותו העמוד).
במילות מפתח בעלות תחרותיות נמוכה הכל היה עניין של מילות מפתח בתוך העמוד. מספיק היה להכניס את מילות המפתח בתוך התוכן, בכותרת ובתיאור האתר, והופ – האתר היה מופיע במילת המפתח הזו מהר מאוד.
באותם ימי קידום עליזים, נתקלתי אפילו במאמר המדבר צפיפות מילות מפתח ובנייה נכונה של תוכן, הכללים היו נוקשים באופן מפתיע:
- אחוז מילות המפתח – בין 4.9-12.2 אחוזים.
- העמוד חייב להתחיל עם מילת המפתח.
- מילת המפתח חייבת להופיע ב- BOLD פעם אחת לפחות בעמוד.
- מילת המפתח חייבת להופיע בכתב נטוי פעם אחת לפחות בעמוד.
- מילת המפתח צריכה להופיע כמו שהיא ללא הטיות.
לגוגל פשוט נמאס, עדכון פלורידה!
ברמת העיקרון, כל עניין הכללים לצפיפות מילות מפתח היה מאוד נחמד ונעים: סט כללים שדחף את האתר שאנו מנסים לקדם קדימה, מה יותר טוב מזה? לגוגל משום מה לא היה כל כך נחמד ונעים…ובשלהי סתיו 2003 גוגל הוציאה עדכון חדש: עדכון פלורידה (אל תשאלו אותי למה קוראים לעדכון ככה!). עדכון זה פשוט עשה בלאגן שלם בתוצאות החיפוש האורגני, אתרים עפו ממקומות ראשונים 🙂 למקומות ראשונים בעמודים האחרונים…הדברים השתנו, והכל נעשה לעניין של סמכותיות ואיכות. בקיצורו של דבר – קישורים מאתרי סמכות (gov, edu וכו') או אתרים בעלי PR פשוט העניקו לאתר המקושר PR גבוה ותוצאות אורגניות איכותיות.
כמובן שהדברים המשיכו להשתנות במהלך השנים מאז עדכון פלורידה, אך אנשים מעדיפים להיצמד לישן ולטוב, במיוחד במצבים שהישן והטוב הופכים את החיים שלהם לקלים יותר, כך שרוב מקדמי האתרים עדיין מתייחסים לצפיפות מילות המפתח.
האם צפיפות מפתח חשובה לנו כיום?
התשובה היא "בערך", כלומר – אם אנו רוצים לקדם מילה כמו "ירוקים כתומים בצבע שחור מטאלי" כדאי מאוד שהמילה "ירוקים כתומים בצבע שחור מטאלי " תופיע מספר פעמים בתוך הטקסט, אך הדבר החשוב עוד יותר הוא – לא לחפש לדחוס את מילת המפתח "ירוקים כתומים בצבע שחור מטאלי", ויותר מזה, אם מילת המפתח הזו (ירוקים כתומים בצבע שחור מטאלי) מופיעה יותר מ- 10 אחוזים מכלל הטקסט בעמוד, אולי כדאי לתת למישהו שלא מתחום קידום האתרים לקרוא את הטקסט ולראות שבאמת יש בטקסט זרימה טבעית (אל תמהרו למחוק מאמר רק בגלל צפיפות מילות מפתח…).
איך לבדוק צפיפות מילות מפתח?
אז כפי שציינתי, כדאי להתייחס לצפיפות מילות מפתח, לא כדאי להעניק לזה יותר מדי משמעות, אך עדיין – הצפיפות מהווה פקטור מסוים. השאלה היא – איך אנחנו בודקים צפיפות מילות מפתח. אז לכך יש שני סוגי פתרונות- בתשלום וחינמיים. אני אישית לא מוצא שום תועלת בשימוש בכלי בתשלום במקרה הזה, מאחר ובסופו של דבר, ישנם כלים חינמיים מעולים, שעושים עבודה מצוינת וממצא. כלי אחד שכזה הוא סרגל הכלים של seoquake . פשוט תתקינו את סרגל הכלים מכאן אל דפדפן פיירפוקס. לאחר ההפעלה תראו כפתור הקרוי Density בסרגל הכלים, לחצו על כפתור זה ותוכלו לראות ניתוח של צפיפות מילות המפתח באותו עמוד. פשוט וקל
כמה מילים על אינדוקס סמנטי (נשמע מורכב? זה לא!)
אינדוקס סמנטי (או- "LSI – latent semantic indexing" בלעז), הוא פשוט היכולת של גוגל לזהות משמעויות של מילים. כמה שזה נשמע פשוט, זה ממש לא! אנו בני אדם בעלי ניסיון והכרות עם העולם, משמעות של מילה או משפט היא לא משהו כל כך פשוט ומובן מאליו. הדעות בעולם מאוד חלוקות בכל הנוגע ליכולת של גוגל לזהות משמעויות של משפטים, לדעתי האישית, יש לגוגל את האפשרות הזו, והם מנסים לפתח את היכולת הזו כבר שנים.
לסיכום
מה למדנו ממאמר זה?
- צפיפות מילות מפתח הייתה בעבר דרך פשוטה וקלה להקפיץ אתר למיקומים גבוהים בתחומים לא תחרותיים.
- לאחר שינויים אלגוריתמיים של גוגל, ירד משמעותית פקטור צפיפות מילות המפתח וכיום קישורים מאתרי סמכות נחשבים ליוקרתיים יותר.
- כיום, בכל זאת כדאי להתייחס למילות מפתח בעת כתיבת תכנים, אך לא צריך להתאמץ יותר מדי בנושא, בסופו של דבר, יותר חשוב (ועוזר יותר בדירוג האתר) מאמר איכותי ובעל ערך מוסף.
- הכרנו לכם דרך פשוטה למצוא את צפיפות מילות המפתח לעמוד מסוים.
- הכרנו לכם את השאיפה הגדולה של גוגל – זיהוי של משמעויות מילים ומשפטים. זיהוי שכזה יוריד מעל גוגל את עול צפיפות מילות המפתח, אך לא הייתי בונה על זה יותר מדי, במיוחד בשפה העברית.
17 תגובות