
בלוגים הם יומני רשת אינטרנטיים, אשר מקורם הוא הלחם מהשפה האנגלית web (רשת) ו- log (יומן), בעברית גם רשומון. בלוגים עוסקים בכל נושא שתעלו בדמיונכם, אופנה, אקטואליה, מפורסמים ועוד. הבלוג מורכב מפוסטים, כתבות, לפי תאריכים המסודרים כרונולוגית, כאשר המעודכן ביותר יופיע ראשון בבלוג.
הקונספט מאחורי בלוגים
בלוגים חיזקו את מעמד האינטרנט כקהילה אינטראקטיבית. הם נועדו לתת במה חופשית לכל החפץ בכך, ולאפשר משובים מידיים לאלה הרוצים להגיב. כדי למנוע תגובות שאינן נאותות, ברוב הבלוגים ישנה בקרה על-ידי מנהל האתר או הבלוגר (כותב הבלוג) עצמו.
הבלוגים יצרו עניין מחודש ברשת האינטרנט באמצעות יצירת קהילות וחיבור בין אנשים בעלי תחומי עניין דומים. בלוגים הרחיבו את משמעות השימוש באינטרנט, והם בעלי השפעה על התרבות גם מחוץ לעולם האינטרנט.
הרעיון שעומד מאחורי הבלוגים הוא שימוש באינטרנט לא רק ככלי שמספק מידע, אלא כאמצעי לפרסום אישי. והחידוש נעוץ דווקא בפיתוח טכנולוגי שאפשר לכל אחד , בלי ידע קודם, ליצר לעצמו בפשטות ובחינם יומן אישי. משם המושג בלוגים התפתח והורחב לכתיבה ספרותית, חינוכית, מדעית, פופוליסטית, שיווקית ועוד. כתוצאה מכך התפתחו קהילות אינטרנטיות מכל העולם סביב בלוגים.
אופיים של בלוגים
בלוגים מתאפיינים בשני סוגי כתיבת תוכן. ישנם בלוגים בעלי אופי סובייקטיבי חוויתי, אלה מאוד דומים ליומן אישי, הם משלבים סיפורים אישיים דעות סובייקטיביות ומשלבים לרוב שפת כתיבה יומיומית ושימוש בסלנג. לקורא יש תחושה שהוא לומד להכיר את הבלוגר (כותב הבלוג) , ונוצרת אינטראקציה בינם במידה והקורא מחליט להגיב לפוסט.
לעיתים הבלוג אינו מתעסק בנושא מרכזי אלא בחיי הבלוגר. הסוג השני הוא כתיבה אינפורמטיבית, הבלוג הוא במסגרת תחום מסוים וייצוגי לדוגמא כושר גופני, והבלוגר כותב בסגנון אובייקטיבי ענייני באותו נושא. ישנן חברות המעסיקות בלוגרים לכתיבה בנושא מסוים, בלוגים אלה לרוב יתנו אינפורמציה מהימנה ומקצועית ושפת הכתיבה תהיה רשמית יותר.
איזה סוגי בלוגים קיימים
ישנם סוגים רבים של בלוגים הנוצרים בהתאם לצרכיו של הבלוגר או החברה היוזמת. בלוגים חינוכיים לדוגמא נוצרו להעביר מידע ולקשר בין אנשי חינוך לבין עצמם ובין תלמידים. בלוגים אלה בעלי יתרונות וחשיבות ערכית גבוהה. מלבד העברת עדכונים והודעות, בלוגים חינוכיים מעודדים גיבוש בין תלמידים למוריהם, וכמו כן מרחיבים את ידיעותיהם של התלמידים, וממריצים את סקרנותם לנושאים אינטלקטואלים שונים. כל זאת נעשה תחת פיקוחם של אנשי חינוך.
בלוגים מעניינים נוספים הם הבלוגים הקהילתיים, הם למעשה אתרים הדנים בנושא מסוים ובו כל המשתמשים יכולים ליצור בלוג וכן להגיב על פוסט תוך כדי הוספת קישוריות, סרטונים ועוד. הבלוג הקהילתי למעשה מעודד את הגולשים בו להיות מעורבים ולפתח דיונים רבים.
מומלץ להתנסות בחוויית קריאה וכתיבה של בלוגים, כל אחד יכול למצוא את התחום המתאים לו וצפויה לו התנסות מרתקת.